Norges 25 største ishockeytalenter

Post Reply
sorum
Posts: 594
Joined: Wed Feb 26, 2020 12:33 am

Norges 25 største ishockeytalenter

Post by sorum »

Jeg utfordrer meg selv til å komme med en rangering, og underbygge den så godt som mulig, av våre største talenter. Jeg ser på de fem beste i hvert av de fem årskullene fra 2000 til 2004. Og begynner med de eldste. De som blir seniorer neste sesong. Så kommer de andre årgangene etter hvert.

De fem største talentene født 2000:

1. Det største talentet uansett årsklasse er Mathias Emilio Pettersen. Nettopp ferdig med sin andre sesong for Denver University. Normalt har han to år igjen i NCAA, hvis han ikke hentes av Calgary Flames. Hvor vanlig det er at man avbryter utdannelsen for å spille i NHL/AHL er jeg usikker på. Noen som vet noe mer om det? Hvor god er Emilio? En pekepinn kan være poengproduksjonen. Han har gjort 65 poeng over 76 kamper de to første sesongene i NCAA. Det gir et snitt på 0,86. Så kan vi sammenligne med spillere vi kjenner godt her i Norge, og som alle har fire sesonger i NCAA. Poengsnittet i de to første sesongene for David Morley er 0,74, for Dan Kissel 0,49 og for Nick Dineen 0,28. Morley og Kissel snitter 1,3 over flere sesonger i GET. Dessverre var ikke Emilio med i U-20 VM desember. Der burde han absolutt vært. I denne ser vi Emilio med en lekker assist på det første målet, to lekre mål til 3-0 og 5-0, og en litt enklere assist til 6-0 https://denverpioneers.com/watch/?Archi ... pe=Archive

Statistikk https://www.eliteprospects.com/player/2 ... -pettersen

2. Lars Christian Rødne debuterte for Oilers som 17-åring. Og han spilte 19 kamper og gjorde fire mål i sesongen 18/19. Han skårer bl.a det første målet borte mot Storhamar i november 2018 https://www.tv2.no/v/1398869/ Men før sist sesong valgte han å dra til USA for å spille juniorhockey. At det ble slik hadde to grunner. En av dem er manglende tillit. Selv om Oilers uttalte at de skal satse ungt ble ofte Rødne nedprioritert. Det andre var at han lenge hadde hatt lyst til å prøve seg i USA. Først var det snakk om Tri City Storm i USHL. Hva som skjedde er jeg usikker på, men det ble Bismarck Bobcats i NAHL, nivået under USHL. Rødne har et mål om spill i NCAA. Men med kamper i et profesjonelt lag som Oilers skal det normalt ikke være mulig å få studieplass. Det blir derfor spennende å se hvor han spiller neste sesong (kan spille juniorhockey en sesong til, som overårig).

Rødne har 37 poeng på 43 kamper for Bismarck. Han var Norges beste i poengligaen i U-20 VM med 2+2 på fem kamper. «Sniper» og «x-faktor» er ord som brukes for å beskrive Rødne. – Han er en målscorer og har et enormt rapt håndleddsskudd. Hardt og presist. Han er junior ennå, så det er selvfølgelig mye som skal læres, men han har en x-faktor. Han har det offensive genet og er tøff i hodet. Han tør å spille sin egen hockey selv på seniornivå, sa Oilers-manager Pål Higson til nitten.no høsten 2018.

Statistikk https://www.eliteprospects.com/player/3 ... tian-rodne og https://www.bismarckbobcats.com/stats/p ... tian-rodne

3. Sondre Bolling Vaaler har som målsetting å få studieplass, og spille, i NCAA. Flyttet derfor til USA i fjor og har spilt i samme serie som Rødne for klubben St Cloud Blizzard. Har aldri gjort spesielt mange poeng. Men han var på speiderbyråenes liste før draften i 2018. Han spilte to sesonger på VIFs U-21 lag, før han flyttet til Sverige og Leksand J-20 før sesongen 18/19. En kilde beskriver han til nitten.no som moden, gjennomtrent og som en ledertype. Bolling Vaaler var en av spillerne som fikk besøk av Petter Thoresen og Petter Salsten i februar. Var kanskje påtenkt å få spille noen kamper i VM-oppkjøringen? Hvis han returnerer til Norge vil jeg tro at f.eks VIF vil være svært interessert i en signatur fra Sondre.

Statistikk https://www.eliteprospects.com/player/3 ... ing-vaaler og https://www.stcloudblizzard.com/blizzar ... -div-1-wjc

4. Markus Aas-Eng Mikkelsen er en høyreist back som ikke vil ha vondt av å legge på seg litt, 189 cm og 75 kg. Spilte seg til nærmest fast plass på Storhamars A-lag og var den av juniorene som fikk mest tillit. Vokste på det utover i sesongen, og fikk mye skryt. Patrick Thoresen sa: - Markus er kanskje den som har vist størst utvikling. Han har tatt store steg og spiller som en senior nå. Det er hyggelig å se. Mens trener Miika Elomo sa: - Det som virkelig gleder meg er å se «Mikke». Han har tatt store steg, og nå spiller han som en mann.

Skårer her sitt første mål på A-laget https://www.tv2.no/v/1535247/

Statistikk https://www.eliteprospects.com/player/3 ... -mikkelsen og https://www.hockey.no/live/Player?teami ... tid=388970

5. Henrik Fayen Vestavik debuterte allerede som 18-åring i GET-ligaen. Fikk 21 kamper for svake Ringerike sesongen 18/19. Redningsprosent på 88,4. Jeg så han første gang når Ringerike slo Vålerenga på Hønefoss og Vestavik stengte nærmest buret i 4-3 seieren. Stoppet 39 av 42 skudd, og imponerte alle. Er et Frisk Asker-produkt, og er tilbake i moderklubben nå som back-up for Nicklas Dahlberg. Spilte 18 kamper for Frisk sist sesong, med redningsprosent på 90,4. Har ikke vært på noen ungdomslandslag før han fikk med seg U-20 VM i desember. Der gjør han det meget bra etter å ha stått de tre siste kampene, inkl seire mot Hviterussland og Danmark, og slipper inn bare fire mål og har redningsprosent på 95,4. Har kontrakt med Frisk også kommende sesong.

Statistikk https://www.eliteprospects.com/player/3 ... n-vestavik og https://www.youtube.com/watch?v=yd_qXc-V-4k

sorum
Posts: 594
Joined: Wed Feb 26, 2020 12:33 am

Re: Norges 25 største ishockeytalenter

Post by sorum »

Fortsetter med 2001-årgangen, dvs U-19 spillere i denne avbrutte sesongen. Dessverre er ikke utvalget av veldig gode spillere så høyt som vi kanskje kunne ønsket oss. Det er få i denne årgangen som spiller fast i GET-ligaen, eller har større roller i en juniorliga utenlands. Men en klar ener har vi.

1. Emil Martinsen Lilleberg debuterte på A-laget til Sparta som 17-åring og ble raskt en av de mest betrodde på back-plass. En storvokst og tøff back som har sin styrke i det defensive. Har 76 kamper i GET, men bare en skåring og 14 assist. En kilde beskrev han ovenfor nitten.no som "sterk og unorsk. Brutal i nærspillet. Det er litt svin i ham, men samtidig er han en effektiv puckflytter som behersker å bli satt under press, uten å være fancy". Jeg husker fra en kamp i Sparta Amfi høsten 2018 hvor gittergutt Lilleberg kjefter opp Tobias Lindström som først blir helt paff, før han ler litt og rister på hodet av denne litt breiale (i positiv forstand) jyplingen. Det er flere som sier at Lilleberg ligner på Erlend Lesund. Omtrent samme fysikk, og sterkest defensivt. Hvor han spiller neste sesong er ikke avgjort. Har ikke resignert for Sparta, og på ryktebørsen har SHL vært nevnt.

Han var på speiderlistene før NHL-draften i 2019 https://www.nrk.no/osloogviken/nordmann ... 1.14395396 og https://nitten.no/emil-martinsen-lilleb ... rankingen/

Kåret til GET Rookie of the year sesongen 18/19 https://www.youtube.com/watch?v=YB9lumet3Bs

Statistikk https://www.eliteprospects.com/player/4 ... -lilleberg

2. Kenneth Pappalardo Gulbrandsen er en spiller jeg gjerne skulle hatt bedre koll på. Gått litt under radaren, kanskje fordi han har vært utelatt fra U-landslag, med unntak for U-18 VM i 2019. Har voldsomt mange poeng, uansett hvor han spiller. F.eks i sesongen 16/17 hvor han som U-16 spiller gjør hele 98 poeng på 58 kamper for Lørenskog U-18 og U-20. Har nå tre sesonger i Skellefteå. Det første året gjør han 39 poeng på 36 kamper for J-18, mens han i de to siste sesongene gjør 58 poeng på 88 kamper for J-20. Han snitter dermed 0,66 poeng i Superelit. Det tåler en sammenligning med Sondre Olden som over to sesonger i Modo J-20 snittet 0,75, og med Markus Søberg som over tre sesonger i Frölunda J-20 snittet 0,70.

I 2017 ble han draftet av USHL-klubben Omaha Lancers, og det var meningen at han skulle spille for dem. Men han valgte altså det mer trygge? i Sverige og storklubben Skellefteå. Han debutere for A-laget til Skellefteå i en CHL-kamp borte mot Kärpât høsten 2019. Han fikk 6:42 i istid fra 4. rekka og hadde to skudd på mål. Han har ingen kamper i SHL.

Som nevnt har Pappalardo vært utelatt fra et U-18 VM og fra U-20 VM sist desember. En kilde sier det kan ha vært noe med holdninger. Men det ser heldigvis ut til å ha ordnet seg nå i det han var med på U-19 landslagets turnering på Gjøvik i februar. Der vant han likegodt poengligaen, med 3+2 på tre kamper. Men nevner også han ble uten poeng over fem kamper i U-18 VM i april 2019. Han ble dog kåret til Norges beste spiller i 6-4 tapet for Tyskland. Det blir spennende å se om han tar et siste junior-år i Skellefteå, eller om han tar steget opp til senior-hockey. Ikke minst blir det spennende å se hva han kan få til i U-20 VM i desember.

Statistikk https://www.eliteprospects.com/player/3 ... ulbrandsen og https://www.skellefteaaik.se/lag/50e6-9 ... ulbrandsen

3. Trym Løkkeberg er en storvokst og tøff center fra Stjernen, som den siste sesongen har vært i Mora J-20 Superelit. I Stjernen har han gjort brukbart med poeng oppover årene. Men i Mora ble det bare 1+4 på 35 kamper. Har to U-18 VM og et U-20 VM. I U-19 turneringen på Gjøvik i februar var han vår nest beste med 3+1 på tre kamper. Han debuterte for Stjernens A-lag i januar 2019, og vi ser han sist i dette intervjuet https://www.youtube.com/watch?v=SsivN9G5rVM Han ble tilbudt A-lagskontrakt før sesongen 19/20, men valgte altså juniorhockey i Sverige. Uvisst hvor han spiller neste sesong.

Statistikk https://www.eliteprospects.com/player/4 ... -lokkeberg

4. Tobias Johansen Breivold har vært regnet som et stort keepertalent lenge. Har vært VIF U-21 sin førstekeeper de siste tre sesongene og har tett oppunder 92% alle tre årene. Har også totalt ni kamper i U-18 og U-20 VM. Men der viser statistikken rundt 88%. Hockey-Norge fikk for alvor øynene opp for Breivold da han på utlån til Narvik i oktober sto to glimrende kamper mot Sparta og Frisk (tap 4-3 i sudden, og seier 5-3). Redningsprosenten i disse to kampene ble 93,7. Litt senere sto han sin første kamp for VIF i GET, når de slo Grüner 5-2 og Breivold hadde da 93,8%. Jeg regner med at han vil få kontrakt med VIF A-lag og at han der vil være back-up for Steffen Søberg. Han kan fortsatt spille kamper for U-21. Men jeg tror at både Manglerud og Grüner kan være interessert og kanskje vil gi han sjansen til å bli førstekeeper.

I denne ser vi Breivold etter debutkampen i GET (kommer etter Narviks trener) https://www.youtube.com/watch?v=TSfIPbf12XM
-19 år gamle Tobias Breivold storspilte i Narvik-buret, men nordlendingene måtte se seg slått mot Sparta etter straffescoring i overtime av Anders Tangen Henriksen. https://www.tv2.no/v/1508921/

Statistikk https://www.eliteprospects.com/player/4 ... n-breivold

5. Sander Frøberg er Lørenskog-gutten som gjorde Vålerenga-spiller av seg før sesongen 18/19. For VIF U-21 har han 98 poeng på 70 kamper. Er en tøff og tung spiller å møte, og har bra med temperament. 107 utvisningsminutter sist sesong i U-21. Fikk 16 kamper på A-laget denne avbrutte sesongen og noterte seg for 1+1. Men han debuterte på A-laget i den siste seriekampen forrige sesong, og han kvitterte like godt med to fine skåringer (3-0 og 4-0) som vi ser her https://www.tv2.no/v/1429652/ Han har to U-18 VM, og et U-20 VM, og derfra har han 3+5 på 14 kamper.

Som sisteårs U-20 spiller neste sesong spørs det om ikke Frøberg bør se mot de mindre klubbene i GET for å få den spilletiden han trenger for å utvikle seg videre.

Statistikk https://www.eliteprospects.com/player/4 ... er-froberg

sorum
Posts: 594
Joined: Wed Feb 26, 2020 12:33 am

Re: Norges 25 største ishockeytalenter

Post by sorum »

Neste årgang er 2002, altså U-18 denne avbrutte sesongen. Og her har vi noen virkelige godbiter.

1. Calle Spaberg Olsen er etter Emilio Pettersen vårt nest største talent. Etter Emilio kan han bli vår neste NHL-spiller. På de siste rankingene før draften ligger han godt an. F.eks har thedraftanalyst.com han inne som nr. 180 totalt. Det er 217 spillere som blir draftet. På nhl.com sin egen ranking er han nr. 103 blant "european skaters." Det holder normalt ikke til å bli draftet. Bare så synd at U-18 VM er avlyst. Det ville vært et viktig utstillingsvindu, ikke minst for de to som figurerer på rankingene før den utsatte NHL-draften som skulle ha vært den siste helgen i juni.

En kilde sa til nitten.no før sesongen 18/19: "Bohemen er tilbake. Spaberg Olsen har X-faktoren. Han er ekstremt begavet og har rå timing. Han dikterer tempoet. Det gjorde han allerede i U18-VM som 16-åring." Samme nettsted hadde et lengre intervju med Calle i august 2018, hvor han forteller at han ville bli i Norge i sin første juniorsesong. Målet var å få spille på A-laget til Vålerenga. Men det ble med bare fem kamper på et A-lag som etterhvert ble overbefolket med gode seniorer. Her er intervjuet https://nitten.no/alle-reiser-utenlands ... i-i-norge/ På U-21 laget til VIF gjorde han 64 poeng på 37 kamper. Her ser vi han skåre to mål, og bli intervjuet etter kampen https://www.youtube.com/watch?v=q5jLv8D ... WQ-NEr8YNY

Mange var spent på hva Calle ville gjøre før sesongen 19/20. Valget falt på Rögle hvor han skrev under en to-års juniorkontrakt. Der fikk han prøve seg på A-laget i treningskampene, og han står nå bokført med 10 kamper i SHL. I tre av dem fikk han brukbart med istid og noen korte bytt i to kamper. Her er han intervjuet etter debutkampen på hjemmebane https://www.youtube.com/watch?v=wHgXwyT_jhg Sjekk også dette intervjuet, for en herlig type Calle er! https://www.roglebk.se/artikel/ip7dak1x ... 3NEmB3Jo6w Jeg vet ikke om noen andre norske som har debutert i SHL som U-18 spiller.

For Rögle J-20 i Superelit gjorde han 25 poeng på 33 kamper. Et snitt på 0,76 i sin første sesong. Som jeg har nevnt hadde Sondre Olden et snitt på 0.75 over to sesonger, mens Markus Søberg hadde 0,70 over tre sesonger. Vi ser her en straffeskåring https://www.youtube.com/watch?v=zM_XWGhJBOs I utgangspunktet tror jeg at Calle ønsker å fullføre juniorkontrakten med Rögle. Men jeg ser ikke bort fra at han kan bli fast inventar på A-laget. Det blir veldig spennende å se om han blir draftet. Det vil normalt bety at han skal over på en development camp hos laget som draftet han. Men det avhenger også av Koronaviruset. Uansett vil det å bli draftet gi en ekstra spennende fremtid for unge Spaberg Olsen.

Statistikk https://www.eliteprospects.com/player/4 ... berg-olsen

2. Ole Bjørgvik Holm er første norske back i en av de tre øverste juniorseriene siden Ole-Kristian Tollefsen spilte i WHL fra 2002 til 2004. Holm spiller for Mississauga i OHL. Han er også bundet til University of Denver i NCAA (samme lag som Emilio Pettersen), og vil trolig begynne der om et år. PS! Som Pellechinos skriver nedenfor kan ikke Holm spille i NCAA etter å ha vært i OHL. Som Spaberg Olsen er Holm også på draft-rankingene. Hos thedraftanalyst.com er han inne som nr. 184 totalt. Hos nhl.com er han nr 140 blant North-American skaters. Så han ligger godt an til å bli draftet.

Holm reiste over til USA allerede før sesongen 18/19, og spilte det første året i en lavere juniorserie. Før avreise ble han av nitten.no beskrevet slik: -"En storvokst, men samtidig moderne back fra Manglerud, som nå skal gå i Mathias Emilio Pettersens fotspor i USHL. Han flytter til Denver for å bli en del av systemet til Tri-City Storm, som planlegger å bruke ham i en samarbeidsklubb på litt lavere nivå den første sesongen. Holm fikk plass i U18-troppen til VM som 16-åring, noe det står stor respekt av med tanke på at han er back. Som type minner han om den moderne svenske backtypen i spillestil. Altså en type som Erik Karlsson og John Klingberg. Nivåmessig er det selvsagt veldig langt fram til disse superstjernene." Her et intervju med Holm https://nitten.no/norsk-backtalent-draftet-av-ushl-lag/

I Mississauga har Holm gjort 2+17 på 57 kamper denne første sesongen. Det tåler en sammenligning med Tollefsen som gjorde 6+14 i sin første sesong i WHL. Han var da et år eldre enn Holm i hans debutsesong. Vi ser Holm skåre 6-1 målet i denne https://ontariohockeyleague.com/gamecen ... 6/boxscore

Statistikk https://www.eliteprospects.com/player/4 ... rgvik-holm

3. Philip Granath er askergutten som forlot Frisk etter U-16, og som nå har to sesonger bak seg i Frölunda J18/J20. Om Granath sier TV2s ekspert Bjørn Kristian Erevik: " Han fikk noen kamper i Frölunda U20 allerede i fjor, og følges av flere NHL-klubber. Granath er født sent på året, og vil derfor ikke kunne draftes før i 2021. Han har skøyteferdigheten som sin styrke, er lynrask og også målfarlig med sin høyrefatning."

I Frölunda har han gjort 66 poeng på 53 kamper i J-18. Poengsnittet er 1,25. Han ble også svensk J-18 mester i 2019. En annen nordmann som har spilt for Frölunda J-18 er Markus Søberg. Han hadde 61 poeng på 44 kamper, et snitt på 1,39.
For J-20 Superelit har Granath 12 poeng på 38 kamper, et snitt på 0,32. På samme alder var Søberg langt hetere i Superelit, 36 poeng på 61 poeng, Et snitt på 0,60.

Philp Granath er en ganske liten spiller, 170 cm og 72 kilo. Både som type spiller og ift størrelse ligner han veldig på Magnus Hoff. Og meget gode David Morley i Oilers er bare en cm høyere enn Granath. Dessverre finner jeg ingen videoer med Granath.

Statistikk https://www.eliteprospects.com/player/5 ... ip-granath

4. Sander Vold Engebråten fikk mye positiv omtale etter debuten på Storhamars A-lag mot Lillehammer i september 2018. Da var han bare 16 år. Han får også en assist i den kampen. Her fra TV2.no https://www.tv2.no/a/10087500/ Et par dager senere fikk han spille mot Vålerenga, en kamp jeg så og hvor jeg fulgte ekstra med dette talentet. Han imponerte med klokt spill, rolig og fin med puck. På nytt fikk han omtale https://www.tv2.no/a/10091199/ Det ble med åtte kamper på A-laget sesongen 18/19, og 11 kamper sesongen 19/20. Men på U-21 viste han gode offensive takter, med 52 poeng på 56 kamper siste to sesonger. Og han spiller U-20 VM sist desember. Alt dette mens han fortsatt bare er U-18 spiller.

Men i vinter tar han et valg. Med små utsikter for mer A-lagsspill flytter Engebråten til Södertälje for å spille J-20 Superelit. Det blir tre poeng på 16 kamper. Til Hamar Arbeiderblad sier han: "Jeg angrer ikke ett sekund på at jeg dro dit. Det var lærerikt, og jeg lærte masse der. Jeg ble godt tatt imot, det var god matching, og jeg gledet meg til hver kamp og trening. Det var fartsfylt og høyt tempo. Vi, som lag, presterte ikke så bra, men jeg følte at det gikk veldig bra for meg. Selv om jeg ikke produserte så mange poeng som jeg hadde håpet, følte jeg at jeg spilte godt med og uten puck, sier backen som fikk trene med A-laget på slutten av sesongen. Signalene fra klubben har vært positive. Jeg var med oppe da det var en del sykdom, og jeg hadde litt flaks og gjorde det ganske bra da jeg var med der."

Nå er han hjemme på Hamar, og er veldig usikker på fremtiden. "Hva som skjer med meg til høsten, er egentlig et godt spørsmål. Jeg vet ikke ennå. Det er litt hektisk med alt som skjer for tiden, så jeg har ikke fått snakket med agenten min ennå, sier han.
– Er det aktuelt for deg å gå tilbake til Storhamar, nå som det trolig blir færre utledninger, og at du dermed trolig vil få en større rolle?
– Ja, det åpner seg trolig en større mulighet til en større rolle der nå – sammenliknet med bare å være med. Så det er noe jeg kan være litt sugen på, sier han.

Vi ser og hører Engebråten i denne https://www.youtube.com/watch?v=RtaXDOfCd0I&t=260s

Statistikk https://www.eliteprospects.com/player/5 ... engebraten

5. Eskild Bakke Olsen har virkelig tatt sjansen han fikk med å bli tatt opp på A-laget til Storhamar https://www.h-a.no/wp-content/uploads/2 ... 24x683.jpg Sønn av legenden Tom Erik Olsen har spilt 28 kamper og har bra med istid i de fleste av disse. Flere ganger har han blitt plassert i 1. rekka med Thoresen og Ahlholm. Jeg liker det jeg ser på skåringene hans. Ingen nøling. Først 1-4 skåringen mot Gruner https://www.tv2.no/v/1524252/ og så 1-1 skåringen mot Sparta https://www.tv2.no/v/1539271/ Like lekker er denne assisten til 0-2 mot Gruner https://www.tv2.no/v/1545484/ Bakke Olsen er en storvokst og tøff 18-åring som trolig ville ha vært på laget til U-18 VM.

Statistikk https://www.eliteprospects.com/player/5 ... akke-olsen

Pellechinos
Posts: 51
Joined: Tue Mar 24, 2020 4:23 pm
Location: Spydeberg

Re: Norges 25 største ishockeytalenter

Post by Pellechinos »

Holm som OHL spiller kan IKKE spille NCAA.

sorum
Posts: 594
Joined: Wed Feb 26, 2020 12:33 am

Re: Norges 25 største ishockeytalenter

Post by sorum »

Pellechinos wrote:
Sun Mar 29, 2020 10:13 pm
Holm som OHL spiller kan IKKE spille NCAA.
Takk for den opplysningen. Har redigert inn din rettelse. Du kan kanskje bekrefte at heller ikke Lars Christian Rødne kan spille i NCAA?

Pellechinos
Posts: 51
Joined: Tue Mar 24, 2020 4:23 pm
Location: Spydeberg

Re: Norges 25 største ishockeytalenter

Post by Pellechinos »

OHL er regnet som en såkalt pro liga. Rødne spiller i en såkalt semi-pro jr liga, og kan spille NCAA :)

sorum
Posts: 594
Joined: Wed Feb 26, 2020 12:33 am

Re: Norges 25 største ishockeytalenter

Post by sorum »

Pellechinos wrote:
Sun Mar 29, 2020 10:36 pm
OHL er regnet som en såkalt pro liga. Rødne spiller i en såkalt semi-pro jr liga, og kan spille NCAA :)
Men Rødne har kamper for Oilers i GET, trodde det diskvalifiserer fra NCAA?

DonCherry
Posts: 165
Joined: Wed Feb 26, 2020 5:43 pm

Re: Norges 25 største ishockeytalenter

Post by DonCherry »

sorum wrote:
Sun Mar 29, 2020 10:38 pm
Pellechinos wrote:
Sun Mar 29, 2020 10:36 pm
OHL er regnet som en såkalt pro liga. Rødne spiller i en såkalt semi-pro jr liga, og kan spille NCAA :)
Men Rødne har kamper for Oilers i GET, trodde det diskvalifiserer fra NCAA?
Rødne kan ha spilt sine GET kamper på amatørkontrakt, noe som ikke er mulig i OHL.

DonCherry
Posts: 165
Joined: Wed Feb 26, 2020 5:43 pm

Re: Norges 25 største ishockeytalenter

Post by DonCherry »

2000
sorum wrote:
Sat Mar 28, 2020 12:41 am
1. Mathias Emilio Pettersen.
2. Lars Christian Rødne
3. Sondre Bolling Vaaler
4. Markus Aas-Eng Mikkelsen
5. Henrik Fayen Vestavik
Dette var årgangen som det ble satset spesielt på fra Ungdoms-OL og fremover med nye tiltak osv., uten at det hjalp.
1 og 2 i din rangering er klare, men jeg flytter Fayen Vestavik opp til nr 3, og så ned et hakk med de to andre.

1. Pettersen
2. Rødne
3. Fayen Vestavik
4. Bolling Vaaler
5. Mikalsen

DonCherry
Posts: 165
Joined: Wed Feb 26, 2020 5:43 pm

Re: Norges 25 største ishockeytalenter

Post by DonCherry »

2001
sorum wrote:
Sat Mar 28, 2020 9:36 pm
1. Emil Martinsen Lilleberg
2. Kenneth Pappalardo Gulbrandsen
3. Trym Løkkeberg
4. Tobias Johansen Breivold
5. Sander Frøberg
Nok en gang to klare på topp, og der er jeg enig med deg. Deretter drar jeg inn to spillere som du kanskje har glemt siden de ikke har vært inne i den norske U-varmen.

1. Lilleberg
2. Gulbrandsen
3. Trym Gran
4. Julius Kvandal
5. Breivold

Jeg går her ut fra at Travis Treloar ikke har norsk pass, ellers hadde han toppet for 2001.

DonCherry
Posts: 165
Joined: Wed Feb 26, 2020 5:43 pm

Re: Norges 25 største ishockeytalenter

Post by DonCherry »

sorum wrote:
Sat Mar 28, 2020 9:36 pm
Fortsetter med 2001-årgangen, dvs U-19 spillere i denne avbrutte sesongen.

5. Sander Frøberg

Som sisteårs U-20 spiller neste sesong spørs det om ikke Frøberg bør se mot de mindre klubbene i GET for å få den spilletiden han trenger for å utvikle seg videre.
Du ser mot bunnlagene i GET som en vei å gå for han. Der vil han få jage og spise puck. Hvorfor ikke heller utvikle spillere som har vokst seg ut av en for dårlig norsk U21 serie videre gjennom 1. divisjon?

Fjella
Posts: 136
Joined: Wed Mar 18, 2020 5:52 pm

Re: Norges 25 største ishockeytalenter

Post by Fjella »

sorum wrote:
Sat Mar 28, 2020 9:36 pm
Fortsetter med 2001-årgangen, dvs U-19 spillere i denne avbrutte sesongen. Dessverre er ikke utvalget av veldig gode spillere så høyt som vi kanskje kunne ønsket oss. Det er få i denne årgangen som spiller fast i GET-ligaen, eller har større roller i en juniorliga utenlands. Men en klar ener har vi.
På denne bekgrunnen er det då interessant at denne årgangen åleine representerte Noreg i turneringa på Gjøvik som dei vann suverent. Som lag gjorde dei sakene sine bra.

Var Sverre Rønningen med i vurderinga di mellom dei 5 beste? Han tok steg utover i sesongen for Lillehammer og fekk etter kvart mykje istid.

sorum
Posts: 594
Joined: Wed Feb 26, 2020 12:33 am

Re: Norges 25 største ishockeytalenter

Post by sorum »

DonCherry wrote:
Sun Mar 29, 2020 11:00 pm
sorum wrote:
Sat Mar 28, 2020 9:36 pm
Fortsetter med 2001-årgangen, dvs U-19 spillere i denne avbrutte sesongen.

5. Sander Frøberg

Som sisteårs U-20 spiller neste sesong spørs det om ikke Frøberg bør se mot de mindre klubbene i GET for å få den spilletiden han trenger for å utvikle seg videre.
Du ser mot bunnlagene i GET som en vei å gå for han. Der vil han få jage og spise puck. Hvorfor ikke heller utvikle spillere som har vokst seg ut av en for dårlig norsk U21 serie videre gjennom 1. divisjon?
Vi skulle kanskje laget oss en egen tråd om dette viktige temaet vedr spillerlogistikk for GET, 1. div og U-21. Men svarer kort her. Det er først og fremst fra VIF, Storhamar, Frisk og Oilers vi ser unge spillere bytte klubb. Det er f.eks mange Hamar-gutter på Gjøvik, Ringerike, Lørenskog og Gruner. Jeg tror at det blir langt færre utlendinger i GET neste sesong. Klubbene vil ikke ha råd til å ha full kvote. Så det vil være stor interesse for 19-20 åringer med potensiale. Sander Frøberg vi snakker om her er en tøff to-veis spiller med teft for målpoeng. Han ville kunne passe godt inn hos Manglerud eller Narvik.

sorum
Posts: 594
Joined: Wed Feb 26, 2020 12:33 am

Re: Norges 25 største ishockeytalenter

Post by sorum »

Fjella wrote:
Mon Mar 30, 2020 8:09 pm
sorum wrote:
Sat Mar 28, 2020 9:36 pm
Fortsetter med 2001-årgangen, dvs U-19 spillere i denne avbrutte sesongen. Dessverre er ikke utvalget av veldig gode spillere så høyt som vi kanskje kunne ønsket oss. Det er få i denne årgangen som spiller fast i GET-ligaen, eller har større roller i en juniorliga utenlands. Men en klar ener har vi.
På denne bekgrunnen er det då interessant at denne årgangen åleine representerte Noreg i turneringa på Gjøvik som dei vann suverent. Som lag gjorde dei sakene sine bra.

Var Sverre Rønningen med i vurderinga di mellom dei 5 beste? Han tok steg utover i sesongen for Lillehammer og fekk etter kvart mykje istid.
Ja det var fine resultater i den U-19 turneringen https://www.hockey.no/landslag/2019-202 ... ruar-2020/ Vi får et godt lag i U-20 VM, hvor vi sikkert kommer til å ha med flere spillere fra 2002 (som jeg har sluttført nå).

Jeg har ikke lagt så mye merke til Rønningen i de kampene jeg har sett mellom VIF og LIK. Men skjønner at jeg bør ha han i mente. Vil tro at han får en enda større rolle om Saxrud Danielsen forsvinner til en annen klubb.

sorum
Posts: 594
Joined: Wed Feb 26, 2020 12:33 am

Re: Norges 25 største ishockeytalenter

Post by sorum »

Fortsetter med 2003-årgangen, sist sesongs U-17, som har en klar ener, men også flere spennende spillere vi vil se mer av i norsk ishockey.

1. Leo Johansen Halmrast er den spilleren i årgangen som har markert seg mest og som besitter det høyeste potensialet. Er ikke veldig stor, 184 cm og 83 kg, men er ikke redd for å bruke fysikken i kamp mot langt eldre spillere i GET-ligaen. Med to ord vil jeg beskrive Halmrast, "full pakke". Bjørn Kr. Erevik mener han kan bli NHL-spiller: "– Han har som 16-åring allerede en rekke kamper for VIF i Get-ligaen denne sesongen. Leo Johansen Halmrast var ønsket av finske Jokerit for spill i deres U20 lag i høst, men valgte å bli i norsk ishockey, i alle fall denne sesongen. Fysisk robust spiller, behersker alle elementer av spillet." Halmrast har veldig bra timing i alt han gjør på isen. Det ser vi gjerne når han setter inn taklinger både defensivt og offensivt. Hadde det vært en telling av taklinger på HockeyLive tror jeg han ville ha kommet høyt på listene.

Halmrast spilte 39 av VIFs A-lag sine 45 kamper. De gangene han ikke spilte var han i stedet med U-21 laget for å få flere offensive sjanser. Han gjør 31 poeng på bare 12 kamper for U-21. På A-laget ble det mest spill i 4. rekka. Men som oftest når VIF gikk ned på 3 rekker var han fortsatt med mot slutten av kampene. Den totale istiden har vi ikke, men rundt 8-9 minutter i snitt hadde han nok. Supporterne ventet lenge på at det skulle løsne rent poengmessig. Han kom til mange sjanser. Det første målet, og sesongens eneste, kom borte mot Narvik https://www.tv2.no/v/1535260/ Halmrast var også med i U-20 VM i desember, og hadde en skåring der.

Det blir spennende å se hvor Halmrast spiller neste sesong. Jeg har ingen info på det. Han ble tatt opp på A-laget for fullt i vinter og trente med dem hver formiddag i stedet for treninger for Wang. Vil tro at svenske klubber er interessert slik det var med Calle Spaberg Olsen. Men Calle følte nok mer på manglende tillit og sjanser til spill på A-laget Jeg håper Halmrast blir i VIF og Get-ligaen. Mange av våre beste spillere ble først veldig gode i GET før de ble utenlandsproffer.

Statistikk https://www.eliteprospects.com/player/5 ... n-halmrast og https://www.vif-hockey.no/lag/9397-1312 ... n-halmrast

2. Sebastian Labori Christiansen er Halden-gutten som gikk til Sparta etter sin U-14 sesong Lions Strömstad og før det Comet IK. I Sparta har han imponert med tøft spill og mye poeng. Har 92 poeng på 81 kamper for U-21, selv som U-16 og U-17 spiller. Spilte åtte kamper for U-16 landslaget i fjor og gjorde åtte poeng. Som sagt spiller han tøft og har hatt mange utvisninger, men det har blitt bedre nå sist sesong. Mye pga av fysikken har han spilt flere årsklasser opp i Sparta. F.eks 33 kamper, og 27 poeng, for U-18 laget når han selv var U-15 spiller. Og 44 kamper, og 50 poeng, på U-21 laget når han selv var U-16-spiller.

Labori Christiansen debuterte på A-laget som 16-åring i bortekamp mot Frisk i desember 2019. Fikk der ca 5 min istid. Har til sammen 11 kamper på A-laget, inkl de to siste hvor han hadde hhv 13 min mot MS og 10 min mot Storhamar mens han fortsatt var 16 år.

Vi ser her nr. 31 Labori Christiansen i kamp mot Storhamar som U-15 spiller (det står der at det en U-18 kamp, men det er en U-16 kamp) https://www.youtube.com/watch?v=NG_vXX8YAiI Det han gjør på det siste målet..

Statistikk https://www.eliteprospects.com/player/5 ... ristiansen og https://www.ihksparta.no/lagene/u21-eli ... istiansen/

3. Theodor Freidher Hamm er Vålerenga-backen som av en kilde blir beskrevet som en som bare må være med på lista. Veldig dedikert og flott type. Imponerte veldig i U-18 landslagets turnering i Østerrike i februar hvor han gjorde 1+1 over tre kamper (dessverre mangler statistikk fra den turneringen). Ville vært aktuell for det avlyste U-18 VM nå i april. På 13 landskamper for et godt U-16 landslag i fjor gjorde han 13 poeng, inklusive åtte mål. Bare en av utespillerne gjorde flere mål. Og ingen andre backer hadde mer enn fire poeng. Og når U-17 landslaget spilte tre kamper mot Danmark i desember skåret Theodor sju av Norges 14 mål.

På klubblaget har han delt sesongen mellom U-18, 20 kamper, og U-21, 26 kamper. Har hhv 17 og syv poeng. Mens mange av lagkameratene på VIF går på Wang, har Theodor valgt å kombinere ishockey og byggfag. Der har han to isøkter, med Kenneth Larsen som trener, og to off-ice økter i tillegg til trening og kamper med klubblaget http://www.bygg.no/article/1422620?imag ... 71-1422626

Statistikk https://www.eliteprospects.com/player/5 ... idher-hamm og et bilde fra da han som U-14 spiller var med å vinne Forbundscupen for U16 https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =3&theater

4. Sole Marius Ryen Er Manglerud-gutten som på et godt U-16 landslag i fjor gjorde flest poeng. Han hadde 21 poeng på 13 landskamper. Har 29 poeng på 38 kamper på U-21 laget til Manglerud som bare ble nr. 9 sist sesong.

En litt amatørmessig video fra NTG-ung https://www.youtube.com/watch?v=QvbGWmhxB3w

Statistikk https://www.eliteprospects.com/player/5 ... arius-ryen og et bilde av Sole her https://www.mshockeyelite.no/lag/5563-c ... _sole-ryen

5. Joakim Aarseth Opsahl er en stor og tøff forward fra Vålerenga. Har gjort mye poeng over de tre siste sesongene, f.eks 88 poeng på 71 U-18 kamper. For U-16 landslaget i fjor gjorde han 20 poeng på 13 kamper, inkl flest mål av alle med ni mål. Gjennomgående har han flere mål enn assists i karrieren så langt. Blir betegnet som en veldig god spiller som er helt oppe på nivå med lagkamerat Theodor Hamm.

Han har vært med på alle tre turneringene til U-18 landslaget denne sesongen. På seks kamper har han 3+1. Dessverre har vi ikke statistikk fra turneringen i Østerrike i februar hvor Norge slo Danmark og Østerrike, og tapte for Latvia. Joakim ville ha vært aktuell for U-18 VM i april.

Statistikk https://www.eliteprospects.com/player/5 ... eth-opsahl og et bilde av Joakim som U-15 spiller https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =3&theater

User avatar
johnpx
Posts: 256
Joined: Fri Feb 28, 2020 4:22 pm

Re: Norges 25 største ishockeytalenter

Post by johnpx »

Hadde ikke hört om Labori för dette. Meget intressant spiller og ett bra klipp.

DonCherry
Posts: 165
Joined: Wed Feb 26, 2020 5:43 pm

Re: Norges 25 største ishockeytalenter

Post by DonCherry »

sorum wrote:
Mon Mar 30, 2020 8:25 pm
DonCherry wrote:
Sun Mar 29, 2020 11:00 pm
sorum wrote:
Sat Mar 28, 2020 9:36 pm
Fortsetter med 2001-årgangen, dvs U-19 spillere i denne avbrutte sesongen.

5. Sander Frøberg

Som sisteårs U-20 spiller neste sesong spørs det om ikke Frøberg bør se mot de mindre klubbene i GET for å få den spilletiden han trenger for å utvikle seg videre.
Du ser mot bunnlagene i GET som en vei å gå for han. Der vil han få jage og spise puck. Hvorfor ikke heller utvikle spillere som har vokst seg ut av en for dårlig norsk U21 serie videre gjennom 1. divisjon?
Vi skulle kanskje laget oss en egen tråd om dette viktige temaet vedr spillerlogistikk for GET, 1. div og U-21. Men svarer kort her. Det er først og fremst fra VIF, Storhamar, Frisk og Oilers vi ser unge spillere bytte klubb. Det er f.eks mange Hamar-gutter på Gjøvik, Ringerike, Lørenskog og Gruner. Jeg tror at det blir langt færre utlendinger i GET neste sesong. Klubbene vil ikke ha råd til å ha full kvote. Så det vil være stor interesse for 19-20 åringer med potensiale. Sander Frøberg vi snakker om her er en tøff to-veis spiller med teft for målpoeng. Han ville kunne passe godt inn hos Manglerud eller Narvik.
Du bidrar her til et av norsk ishockeys store problem. Problemene sees i forhold til inneværende og kanskje neste sesong. Det tenkes ikke langsiktig, og da planlegges det heller ikke langsiktig. Det er brannslukking hele veien.

DonCherry
Posts: 165
Joined: Wed Feb 26, 2020 5:43 pm

Re: Norges 25 største ishockeytalenter

Post by DonCherry »

sorum wrote:
Sun Mar 29, 2020 6:35 pm
Neste årgang er 2002, altså U-18 denne avbrutte sesongen. Og her har vi noen virkelige godbiter.

1. Calle Spaberg Olsen
2. Ole Bjørgvik Holm
3. Philip Granath
4. Sander Vold Engebråten
5. Eskild Bakke Olsen
Uten et U18 VM å se til ville jeg ha stoppet med å rangere etter 2001 årgangen. Grunnlaget for å rangere blir for dårlig.

For 2002 nøyer jeg med de to soleklare på topp.
1. Ole Bjørgvik Holm
2. Calle Spaberg Olsen

Jeg endrer på din rekkefølge fordi Calle gjennom U20 VM viste at han ikke holder mål for å draftes til sommeren. Bjørvik Holm har en mulighet.

Så en liten kommentar som egentlig passer hjemme i en tråd om kommende NHL draft. Østerrike vil høyst sannsynlig få tre spillere draftet i sommerens draft. Rossi, Nickl og overårige Baumgartner. Rossi tipper jeg får sin debut i NHL allerede kommende sesong, mens minst en av de to andre vi debutere i løpet av de to sesongene etter der igjen. Østerrike er i ferd med å gjøre noe av det samme som Danmark har gjort gjennom de 10-15 foregående årene, og de gjør det litt på samme måte med deres U18 landslag som et første utstillingsvindu. Med U20 opp i A-puljen har de mulighet for god eksponering for andre spillere, i tillegg til at de får prøvd seg mot eliten.

sorum
Posts: 594
Joined: Wed Feb 26, 2020 12:33 am

Re: Norges 25 største ishockeytalenter

Post by sorum »

Da har jeg lagt ut fem navn i 2003-årgangen (U-17). Har basert det på fjorårets U-16 landslaget, og hvordan det har gått med dem i år. Har god hjelp av kilde som kjenner disse årgangene godt. Felles for de spillerne jeg har med er fysikken. De fire forwards er store og sterke spillere på dette nivået. Men om et par år kan det være andre spillere som dominerer. Spillere som ikke har vært så tidlig ute fysisk sett.

sorum
Posts: 594
Joined: Wed Feb 26, 2020 12:33 am

Re: Norges 25 største ishockeytalenter

Post by sorum »

DonCherry wrote:
Thu Apr 02, 2020 5:14 pm
sorum wrote:
Mon Mar 30, 2020 8:25 pm
DonCherry wrote:
Sun Mar 29, 2020 11:00 pm

Du ser mot bunnlagene i GET som en vei å gå for han. Der vil han få jage og spise puck. Hvorfor ikke heller utvikle spillere som har vokst seg ut av en for dårlig norsk U21 serie videre gjennom 1. divisjon?
Vi skulle kanskje laget oss en egen tråd om dette viktige temaet vedr spillerlogistikk for GET, 1. div og U-21. Men svarer kort her. Det er først og fremst fra VIF, Storhamar, Frisk og Oilers vi ser unge spillere bytte klubb. Det er f.eks mange Hamar-gutter på Gjøvik, Ringerike, Lørenskog og Gruner. Jeg tror at det blir langt færre utlendinger i GET neste sesong. Klubbene vil ikke ha råd til å ha full kvote. Så det vil være stor interesse for 19-20 åringer med potensiale. Sander Frøberg vi snakker om her er en tøff to-veis spiller med teft for målpoeng. Han ville kunne passe godt inn hos Manglerud eller Narvik.
Du bidrar her til et av norsk ishockeys store problem. Problemene sees i forhold til inneværende og kanskje neste sesong. Det tenkes ikke langsiktig, og da planlegges det heller ikke langsiktig. Det er brannslukking hele veien.
Det er feil at det ikke tenkes langsiktig. Det jeg skriver er at jeg tror det blir færre utlendinger i GET neste sesong. I år har alle fylt kvota før 15. februar. Økonomien i klubbene kan bli rammet av følgene av Korona-viruset, slik at de ikke har råd til seks utlendinger. Da vil de måtte hente fra U-21 ligaen. F.eks har VIF åtte spillere f. 1999 som nå må finne seg et seniorlag.

Jeg vil påstå at det aldri har vært satset mer på spillerutvikling. I klubbene jobbes det hardt, og det kommer opp store talenter i hvert årskull som jeg har vist i tråden her. Fra høsten av har vi åtte toppidrettsgymnas som tilbyr ishockey. Vi har NTG på Lillehammer og i Bærum. Vi har Wang i Oslo, Fredrikstad, Hamar, Stavanger og Lørenskog (nytt fra høsten). Og vi har Toppidrettsgymnaset i Telemark (Skien Hockey). I Sarpsborg, Oslo, Stavanger, Trondheim, Narvik (nytt fra høsten) og Tromsø tilbys det Toppidrett ishockey på videregående skole (muligens flere steder).

Ikke minst har vi aldri hatt så stor aktivitet for våre ungdomslandslag. Det kommer ikke bare landslagene til gode. Det gir også klubbene god hjelp i utviklingen av spillerne, ikke minst motivasjonsmessig for langt flere spillere som nå får sjansen på et landslag. Og i den andre enden kommer det da flere og bedre spillere inn i seniorhockeyen. Eksempelvis sender vi nå et U-17 landslag på en ukes treningsleir i Finland i juli. Trenere der er Finlands U-18 landslagstrenere. Og for første gang har vi hatt samling og kamper for et U-17 landslag. Samtidig med at U-18 hadde turnering i Ungarn i desember spilte U-17 tre kamper mot Danmark i Danmark (vant to av kampene). Og vi hadde et U-19 landslag på turnering i Gjøvik i februar hvor de slo Østerrike, Ungarn og Frankrike.

Også på grasrota øker aktiviteten etter at våre nye klubber nå har kunnet jobbe i noen år med utvikling av spillere. En målestokk vi kan bruke er hvor mange lag som stiller i U-16 og U-18 seriene. I sesongen 16/17 var det 34 lag i disse seriene. For sesongen 19/20 er tallet økt til 42.

Nettopp det faktum at klubbene i GET og 1. divisjon vil trenge flere norske spillere, hvis kvota skal videre ned, gjør at Forbundet må bidra med mer og bedre aktivitet gjennom Isbjørnprosjektet og mer aktivitet for landslagene. Og det er de godt i gang med.

User avatar
Pucky
Posts: 6
Joined: Thu Mar 05, 2020 6:57 pm

Re: Norges 25 største ishockeytalenter

Post by Pucky »

Tommel opp til trådstarter som har tatt på seg arbeidet for å starte en slik tråd.

Nasjoner som Danmark og Latvia får alltid 1 eller 2 spillere draftet hvert år, og Tyskland har fått frem flere draft picks de siste årene. Og nå ser det ut som at også Østerrike får frem flere talenter. Disse nasjonene har i antall U20 spillere: Danmark 1900, Latvia 1800, Østerrike 3700 og Tyskland med 13700 (Kilde: IIHF sin nettside for statistikk over antall U20 spillere pr Nasjon)

Mange av nasjonene som jeg nevner her får talentene sine draftet hvert år, og disse nasjonene har betydelig mindre registrerte juniorspillere en Norge, kun med unntak av Tyskland. Med tanke på at Norge ca har 6800 junior spillere så blir man ikke akkurat imponert over junior hockey’n her til lands og talentutviklingen generelt.

DonCherry
Posts: 165
Joined: Wed Feb 26, 2020 5:43 pm

Re: Norges 25 største ishockeytalenter

Post by DonCherry »

sorum wrote:
Fri Apr 03, 2020 12:31 am
Det er feil at det ikke tenkes langsiktig. Det jeg skriver er at jeg tror det blir færre utlendinger i GET neste sesong. I år har alle fylt kvota før 15. februar. Økonomien i klubbene kan bli rammet av følgene av Korona-viruset, slik at de ikke har råd til seks utlendinger. Da vil de måtte hente fra U-21 ligaen. F.eks har VIF åtte spillere f. 1999 som nå må finne seg et seniorlag.
Dette er en mulig tvunget løsning for kommende sesong. Den har ingen langsiktighet i seg.
sorum wrote:
Fri Apr 03, 2020 12:31 am
Jeg vil påstå at det aldri har vært satset mer på spillerutvikling. I klubbene jobbes det hardt, og det kommer opp store talenter i hvert årskull som jeg har vist i tråden her. Fra høsten av har vi åtte toppidrettsgymnas som tilbyr ishockey. Vi har NTG på Lillehammer og i Bærum. Vi har Wang i Oslo, Fredrikstad, Hamar, Stavanger og Lørenskog (nytt fra høsten). Og vi har Toppidrettsgymnaset i Telemark (Skien Hockey). I Sarpsborg, Oslo, Stavanger, Trondheim, Narvik (nytt fra høsten) og Tromsø tilbys det Toppidrett ishockey på videregående skole (muligens flere steder).
Det at du presenterer topp-5 for hver årsklasse 00-04 betyr ikke at vi ser en satsing med effekt for hvert årskull.

Du skriver at det fra høsten av er minst 14 videregående skoler med toppidrettstilbud for ishockey. Litt lengre ned peker du til mange U16 og U18 lag vår tilbakelagte sesong, 24 lag fra 22 klubber for U18 teller jeg det til. Hvis vi ser bort fra at tilbudene i Oslo dekker flere av klubbene, kan vi si at 22 klubber står for 14 skoler med toppidrettstilbud. Sammenlign gjerne forholdstallet med fotball og håndball i Norge og ishockey i Sverige, og jeg vil påstå at begrepet toppidrett er blitt vannet ut for norsk ishockey på juniorsiden. Det brede tilbudet er på en måte godt for de mindre klubbene for å holde litt bedre på spillerne, men det er ikke spesielt bra for å utvikle bedre spillere på juniorsiden. Ulempen er utvanning.

Hvorfor kan vi ikke ha reelle opprykkseriesystem for U16, U18 og U21? Sett antall 10 for Elite og 10 også for 1. divisjon, resten i 2. divisjon. Gjør så bruk av bunn-2 og topp-2 for nedrykk og opprykk. Dersom et lag ikke kan stille lag i en årsklasse må de starte i laveste divisjon neste sesong. Jeg tror en slik løsning vil bidra til heving av nivå spesielt for Elitebiten, og det kan gi en gulrot for klubbene spesielt med lag i 1. divisjon. Klubbene må da jobbe litt mer langsiktig for å sikre sin status innen U-virksomheten enn sammenlignet med dagens påmeldingsserier.
sorum wrote:
Fri Apr 03, 2020 12:31 am
Ikke minst har vi aldri hatt så stor aktivitet for våre ungdomslandslag. Det kommer ikke bare landslagene til gode. Det gir også klubbene god hjelp i utviklingen av spillerne, ikke minst motivasjonsmessig for langt flere spillere som nå får sjansen på et landslag. Og i den andre enden kommer det da flere og bedre spillere inn i seniorhockeyen. Eksempelvis sender vi nå et U-17 landslag på en ukes treningsleir i Finland i juli. Trenere der er Finlands U-18 landslagstrenere. Og for første gang har vi hatt samling og kamper for et U-17 landslag. Samtidig med at U-18 hadde turnering i Ungarn i desember spilte U-17 tre kamper mot Danmark i Danmark (vant to av kampene). Og vi hadde et U-19 landslag på turnering i Gjøvik i februar hvor de slo Østerrike, Ungarn og Frankrike.
Du pakker virksomheten rundt våre ulandslag blindt inn i glanspapir. Det er for mye bruk av klippekort på U-landslagene. Både spillere og klubber vet dette, og de vet også at når det nærmer seg U20 er det bedre å sitte på benken i GET enn å gjøre god bruk av tiden i 1. divisjon. Konkurransemomentet er ikke helt der. Erfaring fra U18 landslaget er viktigere for Norge U20 enn at noen blomstrer opp gjennom U18/19/20 alderen. Av samme grunn er det også viktig å komme seg inn i varmen allerede på U16.

Det kommer færre spillere klare for GET opp nå fra junior med flere U-landslag enn hva det gjorde den gang vi hadde mulighet for andrelagene i 1. divisjon. Avstanden mellom U21 og GET er for stor. Gode spillere spiller seg ut av en dårlig U21 serie, men er ikke klare for spranget opp til GET. Enten må nivået heves for U21, eller så må det gjøres bedre bruk av 1. divisjon. Jeg mener det må gjøres tiltak for begge disse åpenbare løsningene. Det er hva som skjer i den grå hverdagen som er det viktigste, og ikke U-landslagene. 2000 årgangen var den årgangen som fikk mye ekstra lagt fremfor seg. Det hjalp ikke.

For løftet opp for våre toppspillere innen hver årgang vil det være viktig at vi etablerer oss i A-gruppene for både U18 og U20 VM, og at vi årlig får spillere opp mot toppnivå for de bedre juniorligaene i Sverige, USA og Canada. Dette henger sammen, og det gir draft picks. Med på veien får vi også flere spillere som kan ta spranget opp til GET enten det skjer fra utland eller hjemmefra.

Det er hva som ligger i avsnittet foran som er de målbare tallene for effekt ut fra en langsiktig satsing, og ikke de tellekantene som du helt ukritisk viser til.
sorum wrote:
Fri Apr 03, 2020 12:31 am
Også på grasrota øker aktiviteten etter at våre nye klubber nå har kunnet jobbe i noen år med utvikling av spillere. En målestokk vi kan bruke er hvor mange lag som stiller i U-16 og U-18 seriene. I sesongen 16/17 var det 34 lag i disse seriene. For sesongen 19/20 er tallet økt til 42.
Dette er selvsagt bra, og spesielt for bredden og interessen i de forskjellige klubbene, men vi skal ikke se oss blinde på tall. Se også på hva jeg skrev om det store antall toppidrettstilbud.

Jeg tror også det er mye sprik i årsklassene for de fleste klubber i B og C-seriene, noe som gir ujevne tilbud. Hva som er viktig er å jobbe for enda bedre rekruttering, trenerutvikling og bedre trenere hele veien nedover i U-systemet. Hvis vi kan få alle klubbene som stiller lag innen prestasjonsdelen til å ta dette på alvor vil det skje ting. Det er også derfor jeg mener det burde ligge lisenskrav på lag i alle årsklasser opp til U18 for seniorenes 1. og 2. divisjon, og opp til U20 for GET. Kombiner dette med opprykkserier for U16, U18 og U20.
sorum wrote:
Fri Apr 03, 2020 12:31 am
Nettopp det faktum at klubbene i GET og 1. divisjon vil trenge flere norske spillere, hvis kvota skal videre ned, gjør at Forbundet må bidra med mer og bedre aktivitet gjennom Isbjørnprosjektet og mer aktivitet for landslagene. Og det er de godt i gang med.
Jeg skriver det en gang til. Det er hva som skjer i den grå hverdagen som er det viktigste. Landslagene skal være utstillingsvinduet, men der sliter forbundet med å finne ut av hvordan ting henger sammen. Du er ikke alene i den båten.

DonCherry
Posts: 165
Joined: Wed Feb 26, 2020 5:43 pm

Re: Norges 25 største ishockeytalenter

Post by DonCherry »

Pucky wrote:
Fri Apr 03, 2020 9:47 am
Nasjoner som Danmark og Latvia får alltid 1 eller 2 spillere draftet hvert år, og Tyskland har fått frem flere draft picks de siste årene. Og nå ser det ut som at også Østerrike får frem flere talenter. Disse nasjonene har i antall U20 spillere: Danmark 1900, Latvia 1800, Østerrike 3700 og Tyskland med 13700 (Kilde: IIHF sin nettside for statistikk over antall U20 spillere pr Nasjon)

Mange av nasjonene som jeg nevner her får talentene sine draftet hvert år, og disse nasjonene har betydelig mindre registrerte juniorspillere en Norge, kun med unntak av Tyskland. Med tanke på at Norge ca har 6800 junior spillere så blir man ikke akkurat imponert over junior hockey’n her til lands og talentutviklingen generelt.
Norge har en god del å gå på, men da kan ikke forbundets sportssjef sitte rolig i båten å vise til at det er mange andre land som nå satser mer enn oss.

sorum
Posts: 594
Joined: Wed Feb 26, 2020 12:33 am

Re: Norges 25 største ishockeytalenter

Post by sorum »

Siste årgang ut er 2004, U-16 denne avbrutte sesongen. Her vil jeg bare rangere to spillere, og nevne noen flere spillere uten å rangere dem.

1. Martin Johnsen er 15-åringen det hagler med superlativer om ved et Google-søk. Martin har som U-16 spiller hele 85 poeng på 36 kamper for SIL U-18 og U-21, et snitt på 2,37. Det er ingen tvil om at vi knapt har sett noe lignende fra en U-16 spiller. Også på U-16 landslaget dominerer Martin med 17 poeng på ni kamper. Vi vet ikke om Martin ville ha kommet med på laget til U-18 VM i april.

Far Pål Johnsen beskriver Martin slik: - "Det blir kanskje litt feil for meg som far å si dette, men jeg får si det som trener. Han har en x-faktor, han har bra pasningsspill, bra teknikk, og så har han noe jeg ikke hadde: Han har mer tøffhet i spillet, er mer foran kassa og er mer der det skjer. Og det gjenspeiler seg i målprotokollen." Det ble tidlig klart at Martin skal til hockeygymnaset i Färjestad. Sportssjefen i FBK Thomas Rhodin sa følgende: - "Uten at jeg skal løfte ham for høyt for tidlig, så er det et kjempetalent. En spiller med veldig god hockeyforståelse."

For Storhamar tror jeg det er stort tap at Martin ikke ble hjemme minst et år til. Jeg tror klubben må satse mer på egne spillere, og at det ville bli bra med sjanser for Martin på A-laget. Han kunne bli en attraksjon, en ung spiller som folk gjerne ville møte opp for å følge utviklingen med egne øyne.

Martin er gjest i "Pucpodden" https://soundcloud.com/puckpodden/puckp ... in-johnsen

Her ser vi et fantastisk mål av Martin i en kamp mot Latvia før jul. Akkurat som å se Patrick Thoresen når han var 14-15 år https://twitter.com/search?q=martin%20j ... ery&f=live

Statistikk https://www.eliteprospects.com/player/5 ... in-johnsen og https://www.h-a.no/wp-content/uploads/2 ... 24x768.jpg

2. Kasper Magnussen er Stjernen-gutten som til tross for at klubbens U-18 og U-21 var bånnlag i begge seriene gjorde hele 62 poeng på 44 kamper, et snitt på 1,41. I U-18 vinner han poengligaen, har flest skudd (160) og er blant de mest utviste. På U-16 landslaget gjorde han ni poeng på ni kamper denne sesongen. En ganske storvokst og tøff spiller som på U-16 landslaget tok mange utvisninger for charging, boarding og late hit.

Litt mer om Kasper her https://www.stjernen.no/artikel/20udak6 ... -magnussen Til høsten flytter han til Leksand for spill på J-18 der. Leksand hadde Sveriges beste J-20 lag sist sesong. Blir spennende om Kasper også får sjansen på J-20.

Statistikk https://www.eliteprospects.com/player/6 ... -magnussen og https://stjernenung.no/klubben/person/kasper-magnussen/

Uten å rangere dem vil jeg nevne disse 2004-spillerne våre

- Lars Petter Eckholm gjorde 10 poeng på bare seks kamper for U-16 landslaget. Flyttet fra Lørenskog til Rögle før denne sesongen hvor han har 41 poeng på totalt 32 kamper for U-16. Har også to kamper for J-18 https://www.eliteprospects.com/player/5 ... er-eckholm
- Tobias Bjercke Larsen er Vålerenga-backen som gjorde åtte poeng på ni kamper for U-16 landslaget. Flytter til Färjestad før neste sesong https://www.eliteprospects.com/player/5 ... cke-larsen
- Julian Buer Elmenhorst er en storvokst back fra Frisk, med tre poeng på tre kamper for U-16 landslaget. Flyttet til Rögle før denne sesongen og har 27 poeng på 36 kamper for U-16. Har også en J-18 kamp https://www.eliteprospects.com/player/5 ... elmenhorst
- Hans Martin Ulvebne er Vålerenga-forwarden som går på samme skole, South Kent, som det Emilio Pettersen gjorde https://www.eliteprospects.com/player/4 ... in-ulvebne

User avatar
johnpx
Posts: 256
Joined: Fri Feb 28, 2020 4:22 pm

Re: Norges 25 største ishockeytalenter

Post by johnpx »

Er nok ikke alene med og ha fölt att vi har hatt ganske så mange talenter. Som man trott kan nå en fin nivå, si SHL. Men svaert få tar steget. Og sån har det vaert jevlig lenge nå. Så trist. Men jeg har fortsatt trua og håper det snur.

sorum
Posts: 594
Joined: Wed Feb 26, 2020 12:33 am

Re: Norges 25 største ishockeytalenter

Post by sorum »

johnpx wrote:
Sun Apr 05, 2020 6:30 pm
Er nok ikke alene med og ha fölt att vi har hatt ganske så mange talenter. Som man trott kan nå en fin nivå, si SHL. Men svaert få tar steget. Og sån har det vaert jevlig lenge nå. Så trist. Men jeg har fortsatt trua og håper det snur.
Synes vi har noen klare enere i Emilio, Lilleberg, Spaberg Olsen, Halmrast og Johnsen. En i hver årgang. Og vi ser at det blir minst fem spillere fra 04 som skal spille J-18 neste sesong i gode klubber som Leksand, FBK og Rögle.

sorum
Posts: 594
Joined: Wed Feb 26, 2020 12:33 am

Re: Norges 25 største ishockeytalenter

Post by sorum »

LEO (16) KAN BLI ÅRETS HOCKEYTALENT: – HELT SPESIELL
Vålerengas lovende unggutt Leo Johansen Halmrast (16) spiller allerede med seniorene. Og Espen «Shampo» Knutsen spår ham en stor fremtid.

https://www.vg.no/sport/ishockey/i/9v46 ... t-spesiell

sorum
Posts: 594
Joined: Wed Feb 26, 2020 12:33 am

Re: Norges 25 største ishockeytalenter

Post by sorum »

VG+ har en lengre sak på Emilio. Klipper inn litt derfra:

-Når blir det NHL?
Er naturligvis spørsmålet man stiller seg, eller om det i det hele tatt skjer.

Svaret kan være allerede i høst, men høyst sannsynlig høsten 2021, skal vi tro de som følger ham tettest.

– Sånn som statusen er nå så kommer han tilbake til Denver etter sommeren for å ta fatt på minst et år til her, sier David Carl (trener i Denver University).

Et alternativ kunne vært å gå til Calgary Flames for å spille for farmerlaget i ligaen under NHL, AHL. Men treneren hans mener det er liten vits.

– Vår NCAA-divisjon er sterk. Det er nok av spillere som går rett inn i NHL herfra, og det er målet vårt og. Det skal være matching god nok og ikke grunn til å gå innom farmerlaget.

Treliving (GM i Calgary) kan heller ikke gi noe svar på når, slik situasjonen er i disse dager.

– Vi har nok med å finne ut om sesongen kan få en slutt her borte. Normalt sett hadde vi satt oss ned etter sesongen og sagt; ok, hva gjør vi? Så får vi se når evalueringen tas.

– Det handler utelukkende om hva som er det beste steget for Emilio, og hvordan han kan bli maksimalt god for oss. Kanskje det er tid for at vi tar over det fulle ansvaret for hans utvikling, kanskje ikke.............

Vi liker ham ekstremt godt. Han er seriøs som få, har en vilje og et fokus i det han gjør som er helt unikt. Jeg tror på en stor fremtid for ham. Han har en nådegave av et talent og jobber steinhardt, sier Treliving, og overøser VG med flere faglige superlativer.........

– Han skulle jo spilt VM for Norge, og vi var jo superspente på å se ham der.
– Han ser umiddelbart ut som en offensiv forsterkning til vår landslag, sa Petter Thoresen til VG etter et USA-besøk i februar før virusets utbrudd.
En skade satt stopper for a-landslagsdebuten i fjor vår. Og nå for VM i år. Neste mulighet blir OL-kvalifiseringen foran 2022-lekene, som holdes i Norge i månedsskiftet august/september.

User avatar
johnpx
Posts: 256
Joined: Fri Feb 28, 2020 4:22 pm

Re: Norges 25 største ishockeytalenter

Post by johnpx »

sorum wrote:
Mon Apr 06, 2020 2:45 pm
VG+ har en lengre sak på Emilio. Klipper inn litt derfra:

-Når blir det NHL?
Er naturligvis spørsmålet man stiller seg, eller om det i det hele tatt skjer.

Svaret kan være allerede i høst, men høyst sannsynlig høsten 2021, skal vi tro de som følger ham tettest.

– Sånn som statusen er nå så kommer han tilbake til Denver etter sommeren for å ta fatt på minst et år til her, sier David Carl (trener i Denver University).

Et alternativ kunne vært å gå til Calgary Flames for å spille for farmerlaget i ligaen under NHL, AHL. Men treneren hans mener det er liten vits.

– Vår NCAA-divisjon er sterk. Det er nok av spillere som går rett inn i NHL herfra, og det er målet vårt og. Det skal være matching god nok og ikke grunn til å gå innom farmerlaget.

Treliving (GM i Calgary) kan heller ikke gi noe svar på når, slik situasjonen er i disse dager.

– Vi har nok med å finne ut om sesongen kan få en slutt her borte. Normalt sett hadde vi satt oss ned etter sesongen og sagt; ok, hva gjør vi? Så får vi se når evalueringen tas.

– Det handler utelukkende om hva som er det beste steget for Emilio, og hvordan han kan bli maksimalt god for oss. Kanskje det er tid for at vi tar over det fulle ansvaret for hans utvikling, kanskje ikke.............

Vi liker ham ekstremt godt. Han er seriøs som få, har en vilje og et fokus i det han gjør som er helt unikt. Jeg tror på en stor fremtid for ham. Han har en nådegave av et talent og jobber steinhardt, sier Treliving, og overøser VG med flere faglige superlativer.........

– Han skulle jo spilt VM for Norge, og vi var jo superspente på å se ham der.
– Han ser umiddelbart ut som en offensiv forsterkning til vår landslag, sa Petter Thoresen til VG etter et USA-besøk i februar før virusets utbrudd.
En skade satt stopper for a-landslagsdebuten i fjor vår. Og nå for VM i år. Neste mulighet blir OL-kvalifiseringen foran 2022-lekene, som holdes i Norge i månedsskiftet august/september.
Ja det er store ord om Emilio der. Bare og fortsette nå!

AMK79
Posts: 65
Joined: Thu Feb 27, 2020 12:08 am

Re: Norges 25 største ishockeytalenter

Post by AMK79 »

Tobias Bjercke Larsen må kanskje legges inn på listen over talenter å følge med på i 2004-kohorten!

https://vartoslo.no/bjorn-botta-skaare- ... tad/235517

sorum
Posts: 594
Joined: Wed Feb 26, 2020 12:33 am

Re: Norges 25 største ishockeytalenter

Post by sorum »

AMK79 wrote:
Tue Apr 28, 2020 12:45 pm
Tobias Bjercke Larsen må kanskje legges inn på listen over talenter å følge med på i 2004-kohorten!

https://vartoslo.no/bjorn-botta-skaare- ... tad/235517
Han er der han :)

sorum
Posts: 594
Joined: Wed Feb 26, 2020 12:33 am

Re: Norges 25 største ishockeytalenter

Post by sorum »

Høydepunktsvideo for NHL-draft prospect Calle Spaberg Olsen. Et rapt skudd han har https://twitter.com/TheCommish80/status ... 5965812742

AMK79
Posts: 65
Joined: Thu Feb 27, 2020 12:08 am

Re: Norges 25 største ishockeytalenter

Post by AMK79 »

sorum wrote:
Sun Mar 29, 2020 6:35 pm
Neste årgang er 2002, altså U-18 denne avbrutte sesongen. Og her har vi noen virkelige godbiter.

1. Calle Spaberg Olsen er etter Emilio Pettersen vårt nest største talent. Etter Emilio kan han bli vår neste NHL-spiller. På de siste rankingene før draften ligger han godt an. F.eks har thedraftanalyst.com han inne som nr. 180 totalt. Det er 217 spillere som blir draftet. På nhl.com sin egen ranking er han nr. 103 blant "european skaters." Det holder normalt ikke til å bli draftet. Bare så synd at U-18 VM er avlyst. Det ville vært et viktig utstillingsvindu, ikke minst for de to som figurerer på rankingene før den utsatte NHL-draften som skulle ha vært den siste helgen i juni.

En kilde sa til nitten.no før sesongen 18/19: "Bohemen er tilbake. Spaberg Olsen har X-faktoren. Han er ekstremt begavet og har rå timing. Han dikterer tempoet. Det gjorde han allerede i U18-VM som 16-åring." Samme nettsted hadde et lengre intervju med Calle i august 2018, hvor han forteller at han ville bli i Norge i sin første juniorsesong. Målet var å få spille på A-laget til Vålerenga. Men det ble med bare fem kamper på et A-lag som etterhvert ble overbefolket med gode seniorer. Her er intervjuet https://nitten.no/alle-reiser-utenlands ... i-i-norge/ På U-21 laget til VIF gjorde han 64 poeng på 37 kamper. Her ser vi han skåre to mål, og bli intervjuet etter kampen https://www.youtube.com/watch?v=q5jLv8D ... WQ-NEr8YNY

Mange var spent på hva Calle ville gjøre før sesongen 19/20. Valget falt på Rögle hvor han skrev under en to-års juniorkontrakt. Der fikk han prøve seg på A-laget i treningskampene, og han står nå bokført med 10 kamper i SHL. I tre av dem fikk han brukbart med istid og noen korte bytt i to kamper. Her er han intervjuet etter debutkampen på hjemmebane https://www.youtube.com/watch?v=wHgXwyT_jhg Sjekk også dette intervjuet, for en herlig type Calle er! https://www.roglebk.se/artikel/ip7dak1x ... 3NEmB3Jo6w Jeg vet ikke om noen andre norske som har debutert i SHL som U-18 spiller.

For Rögle J-20 i Superelit gjorde han 25 poeng på 33 kamper. Et snitt på 0,76 i sin første sesong. Som jeg har nevnt hadde Sondre Olden et snitt på 0.75 over to sesonger, mens Markus Søberg hadde 0,70 over tre sesonger. Vi ser her en straffeskåring https://www.youtube.com/watch?v=zM_XWGhJBOs I utgangspunktet tror jeg at Calle ønsker å fullføre juniorkontrakten med Rögle. Men jeg ser ikke bort fra at han kan bli fast inventar på A-laget. Det blir veldig spennende å se om han blir draftet. Det vil normalt bety at han skal over på en development camp hos laget som draftet han. Men det avhenger også av Koronaviruset. Uansett vil det å bli draftet gi en ekstra spennende fremtid for unge Spaberg Olsen.

Statistikk https://www.eliteprospects.com/player/4 ... berg-olsen

2. Ole Bjørgvik Holm er første norske back i en av de tre øverste juniorseriene siden Ole-Kristian Tollefsen spilte i WHL fra 2002 til 2004. Holm spiller for Mississauga i OHL. Han er også bundet til University of Denver i NCAA (samme lag som Emilio Pettersen), og vil trolig begynne der om et år. PS! Som Pellechinos skriver nedenfor kan ikke Holm spille i NCAA etter å ha vært i OHL. Som Spaberg Olsen er Holm også på draft-rankingene. Hos thedraftanalyst.com er han inne som nr. 184 totalt. Hos nhl.com er han nr 140 blant North-American skaters. Så han ligger godt an til å bli draftet.

Holm reiste over til USA allerede før sesongen 18/19, og spilte det første året i en lavere juniorserie. Før avreise ble han av nitten.no beskrevet slik: -"En storvokst, men samtidig moderne back fra Manglerud, som nå skal gå i Mathias Emilio Pettersens fotspor i USHL. Han flytter til Denver for å bli en del av systemet til Tri-City Storm, som planlegger å bruke ham i en samarbeidsklubb på litt lavere nivå den første sesongen. Holm fikk plass i U18-troppen til VM som 16-åring, noe det står stor respekt av med tanke på at han er back. Som type minner han om den moderne svenske backtypen i spillestil. Altså en type som Erik Karlsson og John Klingberg. Nivåmessig er det selvsagt veldig langt fram til disse superstjernene." Her et intervju med Holm https://nitten.no/norsk-backtalent-draftet-av-ushl-lag/

I Mississauga har Holm gjort 2+17 på 57 kamper denne første sesongen. Det tåler en sammenligning med Tollefsen som gjorde 6+14 i sin første sesong i WHL. Han var da et år eldre enn Holm i hans debutsesong. Vi ser Holm skåre 6-1 målet i denne https://ontariohockeyleague.com/gamecen ... 6/boxscore

Statistikk https://www.eliteprospects.com/player/4 ... rgvik-holm

3. Philip Granath er askergutten som forlot Frisk etter U-16, og som nå har to sesonger bak seg i Frölunda J18/J20. Om Granath sier TV2s ekspert Bjørn Kristian Erevik: " Han fikk noen kamper i Frölunda U20 allerede i fjor, og følges av flere NHL-klubber. Granath er født sent på året, og vil derfor ikke kunne draftes før i 2021. Han har skøyteferdigheten som sin styrke, er lynrask og også målfarlig med sin høyrefatning."

I Frölunda har han gjort 66 poeng på 53 kamper i J-18. Poengsnittet er 1,25. Han ble også svensk J-18 mester i 2019. En annen nordmann som har spilt for Frölunda J-18 er Markus Søberg. Han hadde 61 poeng på 44 kamper, et snitt på 1,39.
For J-20 Superelit har Granath 12 poeng på 38 kamper, et snitt på 0,32. På samme alder var Søberg langt hetere i Superelit, 36 poeng på 61 poeng, Et snitt på 0,60.

Philp Granath er en ganske liten spiller, 170 cm og 72 kilo. Både som type spiller og ift størrelse ligner han veldig på Magnus Hoff. Og meget gode David Morley i Oilers er bare en cm høyere enn Granath. Dessverre finner jeg ingen videoer med Granath.

Statistikk https://www.eliteprospects.com/player/5 ... ip-granath

4. Sander Vold Engebråten fikk mye positiv omtale etter debuten på Storhamars A-lag mot Lillehammer i september 2018. Da var han bare 16 år. Han får også en assist i den kampen. Her fra TV2.no https://www.tv2.no/a/10087500/ Et par dager senere fikk han spille mot Vålerenga, en kamp jeg så og hvor jeg fulgte ekstra med dette talentet. Han imponerte med klokt spill, rolig og fin med puck. På nytt fikk han omtale https://www.tv2.no/a/10091199/ Det ble med åtte kamper på A-laget sesongen 18/19, og 11 kamper sesongen 19/20. Men på U-21 viste han gode offensive takter, med 52 poeng på 56 kamper siste to sesonger. Og han spiller U-20 VM sist desember. Alt dette mens han fortsatt bare er U-18 spiller.

Men i vinter tar han et valg. Med små utsikter for mer A-lagsspill flytter Engebråten til Södertälje for å spille J-20 Superelit. Det blir tre poeng på 16 kamper. Til Hamar Arbeiderblad sier han: "Jeg angrer ikke ett sekund på at jeg dro dit. Det var lærerikt, og jeg lærte masse der. Jeg ble godt tatt imot, det var god matching, og jeg gledet meg til hver kamp og trening. Det var fartsfylt og høyt tempo. Vi, som lag, presterte ikke så bra, men jeg følte at det gikk veldig bra for meg. Selv om jeg ikke produserte så mange poeng som jeg hadde håpet, følte jeg at jeg spilte godt med og uten puck, sier backen som fikk trene med A-laget på slutten av sesongen. Signalene fra klubben har vært positive. Jeg var med oppe da det var en del sykdom, og jeg hadde litt flaks og gjorde det ganske bra da jeg var med der."

Nå er han hjemme på Hamar, og er veldig usikker på fremtiden. "Hva som skjer med meg til høsten, er egentlig et godt spørsmål. Jeg vet ikke ennå. Det er litt hektisk med alt som skjer for tiden, så jeg har ikke fått snakket med agenten min ennå, sier han.
– Er det aktuelt for deg å gå tilbake til Storhamar, nå som det trolig blir færre utledninger, og at du dermed trolig vil få en større rolle?
– Ja, det åpner seg trolig en større mulighet til en større rolle der nå – sammenliknet med bare å være med. Så det er noe jeg kan være litt sugen på, sier han.

Vi ser og hører Engebråten i denne https://www.youtube.com/watch?v=RtaXDOfCd0I&t=260s

Statistikk https://www.eliteprospects.com/player/5 ... engebraten

5. Eskild Bakke Olsen har virkelig tatt sjansen han fikk med å bli tatt opp på A-laget til Storhamar https://www.h-a.no/wp-content/uploads/2 ... 24x683.jpg Sønn av legenden Tom Erik Olsen har spilt 28 kamper og har bra med istid i de fleste av disse. Flere ganger har han blitt plassert i 1. rekka med Thoresen og Ahlholm. Jeg liker det jeg ser på skåringene hans. Ingen nøling. Først 1-4 skåringen mot Gruner https://www.tv2.no/v/1524252/ og så 1-1 skåringen mot Sparta https://www.tv2.no/v/1539271/ Like lekker er denne assisten til 0-2 mot Gruner https://www.tv2.no/v/1545484/ Bakke Olsen er en storvokst og tøff 18-åring som trolig ville ha vært på laget til U-18 VM.

Statistikk https://www.eliteprospects.com/player/5 ... akke-olsen
Meget imponert over 02-årgangen. Hvem anser du nå som mest spennende? Mange kandidater: Calle, Eskild Olsen, Engebråten, Øby Olsen, Dahl, Holm. Ny rangering??

AMK79
Posts: 65
Joined: Thu Feb 27, 2020 12:08 am

Re: Norges 25 største ishockeytalenter

Post by AMK79 »

God dag for våre håpefulle:
Østby-Olsen med 3+1 på to matcher
Calle SO 1+1
Halmrast 1+1 (og 21 min!)
A Dahl 2+0

sorum
Posts: 594
Joined: Wed Feb 26, 2020 12:33 am

Re: Norges 25 største ishockeytalenter

Post by sorum »

Kan med en gang si at å ikke ha med Andreas Dahl som topp-5 i 02-årgangen er en uteglemmelse. Men jeg visste ikke at han besitter et så stort talent. Burde lagt merke til 24 poeng på 21 kamper i 1. div som U-18 spiller, og 2+2 på seks kamper for U-18 landslaget. Men etter å ha sett to av tre U-20 landskamper mot Danmark i august, var det klart at Dahl virkelig utgjorde en forskjell der. Norge var veldig mye bedre enn danskene, men skårer bare seks mål på tre kamper. Andreas Dahl gjør her 1+3 og vinner poengligaen. For Nidaros har han nå 10+5 på bare sju kamper. Bare en annen spiller i 1. div har like mange mål, og bare to andre spillere har høyere poengsnitt og bare to andre skyter flere skudd enn Dahl. Jeg har sett alle målene hans på LiveArena, og han kan skåre på alle mulige måter. En storvokst og tøff forward dette.

At Andreas Dahl "bare" spiller i 1. divisjon gjør det litt vanskeligere å bedømme han opp mot de jevnaldrende som spiller fast i FK-ligaen eller i J-20 Nationell i Sverige. Men innsatsen i kampene mot Danmark viste at han absolutt kan sammenlignes med spillere som Spaberg Olsen og Bakke Olsen. High-lights video fra forrige sesong, hvor Dahl holder U-18 alder, https://www.youtube.com/watch?v=h5h2F5GFJxg

I dag fikk jeg overvære en kamp på Nye Jordal Amfi for første gang, og slik fikk jeg fulgt med på Calle Spaberg Olsen som jeg bare har sett på TV/nett. Og han skuffet ikke. En meget god kamp av Calle, som skårer sitt første mål på A-lagsnivå. Men kanskje viktigere at han spilte i 1.PP for VIF, som har slitt i denne delen av spillet, men som gjorde 4 av 7 mål mot Stjernen i PP. Calle var faktisk den som styrte spillet i en meget sterk PP-femmer. Han er rett og slett et naturtalent. Kan sikkert jobbe med litt mer eksplosivitet i skøytegåinga og kan bli sterkere slik at han ikke vippes for lett unna i nærkampene.

De to Storhamarspillerne jeg hadde med, Sander Vold Engebråten og Eskild Bakke Olsen, har jeg ikke sett live i år. Men begge var gode på U-20 landslaget, med hhv 0+3 og 1+2. Engebråten spiller i backpar med rutinerte Jimmy Andersson, og spiller 13-15 min pr kamp (SIL bruker stort sett alle sju backene de har med). Bakke Olsen er plassert i 1. rekka med Thoresen og Noer. At SIL har færre utlendinger enn før (bare 3 på kvota, og 3 veteraner utenfor kvota) gir de unge flere sjanser. Men det handler også om trenerens filosofi. I Anders Gjøse tror jeg SIL har gjort et kupp. I 3-1 seieren mot Frisk i dag var åtte av spillerne under 22 år.

Heller ikke Ole Bjørgvik Holm har jeg fått sett live. Han var ikke så veldig synlig i kampene mot Danmark, men gjorde 1+2 der. Og han har vært god for et MS lag som har overrasket positivt. Han har 1+4 på sju kamper i FK-ligaen. Bare tre andre backer har flere poeng. At han ble draftet i 5. runde, som nr. 145 totalt, er jo et stort kvalitetstegn.

Så har vi to spillere fra 02-årgangen som gjør mye poeng i J-20 Nationell. Philip Granath, som jeg hadde på 3. plass, spiller for et de bedre lagene (Frölunda) og har 6+5 på 15 kamper. Han spiller i førsterekka med bl.a Theodor Niederbach (draftet som nr 51 i år) som har 9+17. En spiller som var temmelig ukjent for meg er Mikkel Øby-Olsen som har 8+9 på 16 kamper for fhv svake Oskarshamn. Øby-Olsen er fra Fredrikstad, men har spilt i både Stjernen og Sparta, før han flyttet til Huddinge hvor han over to sesonger gjorde 65 poeng på 64 kamper i J-18 Elit. Det er en veldig solid poengproduksjon, men han har ikke fått sjansen på U-18 landslaget. Nå ville kanskje han, og Granath, vært aktuelle for den utviklingssamlingen som skal være i november. Men NIHF henter ikke hjem noen spillere fra utlandet pga corona.

Min rangering av våre 2002-spillere nå i slutten av oktober blir dermed:

1. Calle Spaberg Olsen
2. Ole Bjørgvik Holm
3. Andreas Dahl
4. Eskild Bakke Olsen
5. Sander Vold Engebråten

User avatar
johnpx
Posts: 256
Joined: Fri Feb 28, 2020 4:22 pm

Re: Norges 25 største ishockeytalenter

Post by johnpx »

Tv 2 med sin egen liste.

https://www.tv2.no/sport/11771449/

AMK79
Posts: 65
Joined: Thu Feb 27, 2020 12:08 am

Re: Norges 25 største ishockeytalenter

Post by AMK79 »

I et kortere perspektiv henger norsk hockeys landslagsframtid på at disse gutta over leverer. Meget gøy derfor å se Lilleberg til SHL, Holm til AHL og selvfølgelig Emilio. Vi er nødt til å få toppspillerne i disse kullene ut til store ligaer.

DonCherry
Posts: 165
Joined: Wed Feb 26, 2020 5:43 pm

Re: Norges 25 største ishockeytalenter

Post by DonCherry »

AMK79 wrote:
Sat Mar 13, 2021 3:07 pm
I et kortere perspektiv henger norsk hockeys landslagsframtid på at disse gutta over leverer. Meget gøy derfor å se Lilleberg til SHL, Holm til AHL og selvfølgelig Emilio. Vi er nødt til å få toppspillerne i disse kullene ut til store ligaer.
Et av norsk ishockeys store problem. Det legges alt for få egg på gjennomtenkt vis i elitereiret.
Av de tre du nevner har to valgt en annen rute enn den nåværende norske normen, mens den tredje har nytt godt av å få tillit og å få spille på seg tillitt fra ung alder av.

User avatar
johnpx
Posts: 256
Joined: Fri Feb 28, 2020 4:22 pm

Re: Norges 25 største ishockeytalenter

Post by johnpx »

Enig. Vi er jo avhengig av att noen gang få talenter til og gå hele veien. Er ikke nok og score 5 mål på svensk juniornivå og leve på det. Må fortsette. Har trua på ett par gutter nå.

Sjefsrøden
Posts: 167
Joined: Fri Feb 28, 2020 11:45 pm

Re: Norges 25 største ishockeytalenter

Post by Sjefsrøden »

Melder meg inn litt fra den røde siden her. Jeg vil ha med Jonathan Hermansson i 2000-kullet. 94 kamper for a-laget til Stjernen og 32 poeng. Har blitt en spiller som virkelig tar for seg på isen og setter preg på kamper.
I år har han 10 poeng på 17 kamper.

I 2001 årgangen der det meldes om at utvalget burde ha vært bedre så mener jeg absolutt at Emil Buskoven burde ha vært med. 11 poeng på 63 kamper for Stjernen. Spillende og teknisk back som bare blir bedre og bedre.

Bare så det er sagt.... Mener virkelig ikke at de skal toppe listene, men mener de bør være med.

ArenaFredrikstadHåp
Posts: 6
Joined: Sun Oct 11, 2020 9:31 am

Re: Norges 25 største ishockeytalenter

Post by ArenaFredrikstadHåp »

Er Emil sønn av Thomas eller Henrik Buskoven?

Sjefsrøden
Posts: 167
Joined: Fri Feb 28, 2020 11:45 pm

Re: Norges 25 største ishockeytalenter

Post by Sjefsrøden »

ArenaFredrikstadHåp wrote:
Sat Mar 27, 2021 7:21 am
Er Emil sønn av Thomas eller Henrik Buskoven?
Thomas

Post Reply